בעוד חוזרים דיווחים על התפשטות עוד וריאנט של הנגיף שמשגע את העולם כבר שנתיים,
מכרים שוב נדבקים, (בפעם השנייה/ שלישית/ רביעית), חלקם עם תסמינים מתמשכים.
אך ..
יש גם יותר ויותר כאלה שחולות וחולים ו"זה לא עובר" – לא בנגיף הקוביד המדובר, אלא בכל מיני צינונים/ נזלות/ צרידויות/ וירוסים/ שיעולים/ שפעות/ מחלות עונתיות שנסחבות ונסחבות.
תהיתי ..
החשיפה לקרינה פוגעת במערכת החיסונית.
ידוע גם כי המוטיליות (מהירות השתנות וצירת מוטאציות) של בקטריות/ וירוסים/ חיידקים גוברת בחום (משבר האקלים) ובחשיפה לקרינה (הציגה מחקרים בנושא דר' שרון גולדברג בכנס הרפואי בתחילת 2021).
קרינת רדיו גורמת ל:
- יצירה של ERK (רדיקלים חופשיים/ עקה חימצונית)
- שיבוש מערכות תקשורת בתוך התא ובסביבתו
כך מצאו פרידמן וזגר במחקר מ- 2007.
קרינה גם פוגעת ב- DNA (לא על ידי חימום ולא על ידי ינון) כפי שהראה הנרי לאי ב- 1996 ומאז חזרו על כך כמה וכמה מחקרים כולל מחקר NTP ב- 2018.
עלייה ב- ERK ופגיעה ב- DNA עלולות ליצור עומס על מערכת החיסון, שעלול לתרום למועדות גבוהה יותר לזיהומים ולמחלות.
בחשיפה לקרינה בלתי מייננת מוכרת גם תופעה של היצמדות של כדוריות הדם האדומות. אז נפגעת יכולת העברת החמצן של כדוריות הדם האדומות (סרטון של פרופ' מגדה חבס בקישור- https://youtu.be/L7E36zGHxRw) .
נזכיר כי מפעילי מכ"ם נמצאים בסיכון ללקות בסרטן מערכת החיסון – שכיחות מוגברת של לימפומה ולוקמיה נמצאה בקרב חיילים שנחשפו לקרינה אלקטרומגנטית בעוצמה גבוהה,. החשיפה הגדילה את הסיכון פי 4.5
עידו אפרתי דיווח במרץ 2018 כי חיילים מפעילי מכ"מ החשופים לקרינה אלקטרומגנטית בעוצמה גבוהה נמצאים בסיכון מוגבר ללקות בסרטן, בעיקר בסרטן מערכת החיסון לסוגיו. גם הסיכון שיחלו ביותר מסוג אחד של סרטן גבוה מהממוצע. כך במחקר ישראלי שפורסם בכתב העת Environmental Research.
במחקר נמצא כי הסיכון ללקות בסרטן גבוה יותר בקרב חיילי צה"ל ועובדי התעשייה הביטחונית החשופים לקרינת רדיו ומכ"מ.
בקבוצות אלה שכיחות גבוהה במיוחד (40%) של סוגים שונים של סרטן מערכת החיסון (לימפומה, לוקמיה ומיאלומה נפוצה). 23% בקרב חולי הסרטן בני אותו הגיל באוכלוסייה הכללית סובלים מסרטן מערכת החיסון.
פרופ' אליהו ריכטר, מנהל היחידה לרפואה תעסוקתית וסביבתית בבית הספר לרפואה באוניברסיטה העברית, החוקר והמהנדס מיכאל פלג מרפא"ל, והחוקרת אור נתיב מהאוניברסיטה העברית – פרסמו סקירת מחקרים על 3 קבוצות חולי סרטן מהמגזר הצבאי והתעשייתי — בישראל, בפולין ובבלגיה — שנחשפו לקרינה דומה.
בשלושת המחקרים בלט שיעור גבוה במיוחד של מחלות סרטן במערכת החיסונית ביחס ליתר סוגי הסרטן.
החוקרים גם מצאו כי כ–13% מחולי הסרטן שנחשפו בעברם לקרינה אלקטרומגנטית במסגרת צבאית וביטחונית לקו ביותר מסוג אחד של סרטן, לעומת 3% בקרב כלל החולים בני אותו גיל.
במחקר שפורסם ב–2011 של ד"ר יעל שטיין, רופאה וחוקרת מהאוניברסיטה העברית ומבית החולים הדסה, ובהשתתפותם של ריכטר ונתיב – בחנו 47 חולי סרטן שנחשפו לקרינה — רובם בשירותם הצבאי ומיעוטם במסגרת עבודתם בתעשייה הביטחונית. מרביתם היו אנשי מקצוע — טכנאים, הנדסאים ומהנדסים, והמחלה אובחנה אצלם בגיל צעיר במיוחד — 33 בממוצע, בעוד שבאוכלוסייה הכללית גיל האבחון הממוצא הוא 65.
החולים פנו במהלך השנים ליחידה לבריאות תעסוקתית באוניברסיטה העברית כדי להעריך האם מחלתם היא תוצאה של קרינה. המחקר לא הוכיח קשר סטטיסטי מובהק בין חשיפה לקרינה ובין התפרצות הסרטן, אך דפוס שאובחן במחקר העלה, לטענת החוקרים, חשד לקשר.
.
נמצאה שכיחות גבוהה של קבוצת מחלות סרטן הקשורות במערכת החיסון, שבהן אובחנו 19 מתוך 47 החולים, והשכיחות הגבוהה יחסית של תחלואה בשני סוגי סרטן — דבר שקרה לשישה מתוך 47 משתתפי המחקר. החוקרים הסיקו כי המובהקות הסטטיסטית של הנתונים מאפשרת להעריך, שחשיפה לקרינה אלקטרומגנטית ברמה שבה נחשפו אליה הנחקרים מגדילה את הסיכון לחלות בסרטן פי 4.5 לערך.
לפי פרופ' ריכטר, גידולי מערכת החיסון היו הנפוצים ביותר, באופן חריג ביחס ליתר סוגי הסרטן. תקופות החביון (זמן התפתחות המחלה) היו קצרות יחסית, סביב 10 שנים, והמחלות הופיעו בגיל צעיר.
הקהילה המדעית־רפואית והממסד הביטחוני נוטים להתייחס בזלזול להשלכות של חשיפה לקרינה ולהכחיש אותן, הדגיש ריכטר.
הקשר האפשרי בין חשיפה לקרינה אלקטרומגנטית להגברת הסיכון לסרט עלה בדו"ח מבקר המדינה מ- 2001, תועדו 134 מקרים של חיילים שטענו כי לקו בסרטן בעקבות עבודתם בקרבת מכשירי מכ"ם — בחילות האוויר, הים, המודיעין והקשר. "במפקדת קצין רפואה ראשית אין מעקב שיטתי אחר חיילים שהתלוננו כי חלו כתוצאה מחשיפה לקרינת רדיו, לרבות אלה שהתלוננו כי חלו בסרטן כתוצאה מהחשיפה", קבע המבקר. צה"ל לא בדק את הנושא ולא שינה את עמדתו בנוגע להשפעות הקרינה, שאינה מוכרת כיום כגורם תחלואה המחייב נטילת אחריות, טיפול ומימון של מערכת הביטחון.
תקן הקרינה האזרחי בישראל גבוה פי 10 מבשווייץ ונמוך פי 10 בהשוואה לארה"ב, אך הוא נקבע שרירותית בשנות החמישים (לפני עידן הסלולרי) ולא עודכן מאז. התקן אינו מגן על הבריאות. השפעות ביולוגיות נמצאו ברמות נמוכו עשרות מונים מהעוצמה המותרת לפי תקן הקרינה.
תקן זה כלל לא חל על חיילים ועובדי תעשייה המפעילים ציוד פולט קרינה. ב–2016 פנו החוקרים לשר הבריאות יעקב ליצמן והציגו בפניו את המידע שהיה ידוע להם אז. לדבריהם, ליצמן ניסה לעזור ודן בנושא עם נציגי צה"ל, אך לא זכה לשיתוף פעולה.
העמדה השלטת כיום בקהילה המדעית־רפואית היא שאין הוכחות של ממש לכך שקרינה אלקטרומגנטית היא גורם מסרטן. עם זאת, ארגון הבריאות העולמי סיווג, בשנת 2011, את הקרינה האלקטרומגנטית כגורם מסרטן אפשרי..
פרופ' סטיליאן גלברג, ראש האגף למניעת רעש וקרינה במשרד להגנת הסביבה, הדגיש כי המחקר מחזק את הטענה שקיים קשר בין חשיפה לקרינת רדיו ומכ"מ ובין סיכון מוגבר לסרטני מערכת החיסון וכי יש צורך להפעיל את עיקרון הזהירות המונעת בקרב חיילים ועובדים בתעשייה הביטחונית.
מדובר צה"ל נמסר כי צה"ל "מבצע בקרה על נושא קרינת הרדיו, בהתאם לכללי הבטיחות והתקינות בישראל, המוכרים על ידי המשרד להגנת הסביבה. מדידות קרינה תקופתיות מתבצעות ביחידות והציוד נבחן על פי תקני חשיפה מחמירים. נדגיש כי לא נמצא קשר בין תחלואה לקרינת רדיו״.:
.
בהרצאתה ב- 2019 ב- Silicon Valley Health Institute הראתה לנה פו Lena Pu צילומי דגימת דם במיקרוסקופ.
דגימות אלו נלקחו משני נבדקים::
- בחלק העליון של השקף – נבדקת שחיה ללא חשיפה לקרינה אלחוטית וסלולרית. בסביבה נמוכת קרינה וללא שימוש אישי בציוד סלולרי ואלחוטי. תמונת דם "רגיל" כפי שהוא צריך להיות.
- בחלק התחתון – נבדק שחי בסביבה "רגילה" בתקופתנו – חשוף לקרינה סביבתית (סלולרית ואלחוטית מלאכותית). התקבצויות כדוריות דם שאינן תקינות.
הבדל זה מוכר כמה שנים. תופעה זו של "הידבקויות" כדוריות הדם נמצאה בעבר בעת חשיפה לקרינה בלתי מייננת (בהמשך הפוסט מובאות דוגמאות דומות ממחקריה של דר' מגדה חבס).
התקבצויות כדוריות הדם נקראות שרשרות רולו rouleaux. הן נגרמות מתהליכי דלקת שמעלים רמת פיברינוגן בפלזמה של הדם. הכדוריות נצמדות כשרשראות rouleaux ששוקעות מהר בבדיקות שקיעת דם. בדיקת קצב שקיעת הדם מעידה על דלקת או זיהום. בהסבר של קופ"ח כללית כתוב כי היצמדות מהירה של הכדוריות כרוכה ב:
- מפגעים של שגשוג יתר של כדוריות לבנות, כשכמות גבוהה יותר של אימונוגלובולינים מופרשת לדם.
- הפחתה במטען החשמלי השלילי של קרום הכדוריות האדומות, שמגביר היצמדות וקצב שקיעת דם.
לנה פו הציגה צילומי בדיקות דם של מורה – לפני ואחרי חשיפה לוויפיי WI-FI בבית הספר.
מורה זו נמנעת מחשיפה לקרינה, אוכלת מזון טבעי אורגני ושומרת על כושר. בבית הספר בו היא עובדת פרסו וויפי והיתה זו הזדמנות לבדוק את ההשפעה.
במקרה זה ניתן לראות התקבצות והידבקות קיצוניות של תאי הדם בעקבות החשיפה לוויפיי. לנה פו תיארה את הדגימה כ"עבה" שדרשה לחיצה על הזכוכית הנושאת כדי להצליח להכניסה לבדיקה במיקרוסקופ.
המורה לא חשה טוב לאחר חשיפה זו משך יום העבודה – בעיקר עייפות מוגברת ותחושת לחץ.
נציין כי תסמינים שכיחים בציבור הרחב לאחר חשיפה לקרינה בלתי מייננת כוללים:
- תשישות, תחושת לחץ, הפרעות ריכוז/ זיכרון.
- יש מקרים של כאבי ראש ויש החווים ערפל מוחי/ בלבול ואיטיות בחשיבה.
- יש החווים דימום מהאף או טינטון ואף כאבי אוזניים. ויש החווים תסמינים אחרים פחות שכיחים.
אולם, חשוב להבין .. לא כולם רגישים לקרינה ולא כולם חווים תסמינים מיידיים. הרוב אינם חווים זאת (שכיחות רגישות לקרינה מוערכת כ 3-13.5% מהאוכלוסייה),
עם זאת, מדד זה אינו תקין ומצביע על תהליך שלילי בתאי הדם. הנזק לבריאות כתוצאה מחשיפה לקרינה סלולרית/ אלחוטית אינו מיידי אלא מצטבר בהדרגה, באיטיות, תא אחר תא. הסבר מתורגם למנגנון הפגיעה בגוף – פרופ' מרטין פול.
אצל כל אחת אחד הבעיות שיתפתחו קשורות לגנטיקה ולמערכות הרגישות יותר בגוף האישי. השפעות הקרינה על הבריאות שליליות ונמצאו במחקרים רבים, תוצאותיה ניכרות בעלייה בתחלואה הכרונית והאוטואימונית ובעומס על מחלקות אונקולוגיות, קרדיולוגיות, נוירולוגיות, אנדוקריניות ועוד.
מגע באדמה (גראונדינג) ושהייה בטבע מבטלות השפעה שלילית זו על הדם (גם פעילות גופנית)
מי היא לנה פו?
לנה פו מייסדת Lena’s Fabulous Frequencies, היא חוקרת מדעי סביבה ועיתונאית עצמאית של מדעי כדור הארץ, השפעות גיאופוליטיות, אורח חיים ובריאות. לנה פו מיישמת שיטות מדעיות במחקר עם ידע נרחב במדע, היבטים משפטיים, טכנולוגיה והיסטוריה.
רגישות לקרינה הופיעה אצלה ב- 2011 והביאה אותה לחקור תדרים טבעיים לעומת מלאכותיים.
לנה מאמינה שאלקטרומגנטיות חייבת להילמד במחלקות מדע וסביבה.
לנה יצאה בהסברה בגלל פריסת דור 5 כדי להראות את ההשפעות שמצאה. היא פועלת להראות תוצאות השפעות של איומים סביבתיים (כמו בדיקות דם חי בזמן השפעת וויפיי בבתי ספר). כאמור, ממצאים דומים (היצמדות כדוריות דם בעת חשיפה לקרינה בלתי מייננת) נמצאו ע"י דר' מגדה חבס (בהמשך הפוסט) וגם במחקרים נוספים.
קטע קצר מתוך הרצאה של לנה פו – מתורגם (תודה לגור גילי ששון על התרגום)
לנה פו היא חוקרת עצמאית בתחום מדעי הסביבה, אשר החלה את דרכה בתחום זה לאחר שגילתה על עצמה כי היא רגישה לקרינה. לנה הפכה להיות קול מוביל בנושא נזקי הקרינה. היא מוזמנת באופן תדיר להרצות בנושא נזקי הקרינה כמו גם ההסטוריה והאיוולת שהובילה לחשיפת אוכלוסיית העולם לקרינה בעוצמות מזיקות מאוד.בסרטון הזה, הלקוח מהרצאה ארוכה יותר שלה, היא מסבירה את ההיסטוריה האפילה של פיתוח תקני התקשורת והקרינה בארה"ב, כמו גם מדגימה בצורה בהירה, בעזרת ניסויים, נזקים פיזיולוגיים ברורים לאורגניזם האנושי בעקבות החשיפה לקרינה, במיוחד בבתי ספר.תורגם במיוחד בשבילכם. תהנו.
פורסם על ידי Goor Gili Sasson ב- יום שני, 6 ביולי 2020
ההרצאה באנגלית https://www.youtube.com/watch?v=D1pzeTFmCn8&feature=emb_logo
ראיונות נוספים באתר של לנה פו https://lenasfabulousfrequencies.com/interviews
ראיון נוסף https://www.facebook.com/110521563731635/videos/472837786729724
ראיון עם שי דנון (אנגלית)
https://www.youtube.com/watch?v=NGICVAZ-y1g
שרית, חברה חדשה בקהילת נפגעי הקרינה, העלתה בקבוצה בפייסבוק וידוי אישי כדי להזהיר אחרים מנזקי וויפיי
ונעבור לדר' מגדה חבס, שציינה כי זיהום אלקטרומגנטי גורם לבעיות בריאות רבות וכי החשיפה של הציבור לקרינה בלתי מייננת גדלה באופן קיצוני בעשורים האחרונים.
דר' מגדה חבס היא חוקרת קנדית המתמחה בחקר מזהמים כימיים ואלקטרומגנטיים והשפעות קרינה. לדבריה ב- 2014 היו יותר מכשירי סלולר מבני אדם בארה"ב, מצב שונה מאד ממה שהיה עשור לפני כן.
בהמשך פירוט אחת מהרצאותיה על השפעת קרינה בלתי מייננת על תחלואה, אך נציין כי בהרצאה זו הציגה בדיקת דם עצמית במיקרוסקופ אחרי חשיפה לתדרי ביניים (IF).
בדיקה זו הדגימה התקבצויות של תאי דם והעדר תנועתיות של הכדוריות ופחות תגובתיות בעקבת חשיפה למחשב רגיל, מחובר לחשמל, ללא וויפיי.
בצילום הבא הדגימה התקבצות כדוריות לאחר חשיפה לטלפון סלולרי (תדר גבוה – RF), למחשב, לתדר נמוך ולתדרי ביניים.
דר' חבס מונה תסמינים רבים שנמצאו כקשורים להתקבצות זו של כדוריות בזרם הדם ולמגוון תסמונות ומחלות כרוניות קשות, כגון סוגרת, מחלות לב, שבצי מוח ולב, אלצהיימר ועוד.
דר' חבס מציעה להשתמש בבדיקת דם פשוטה זו כדרך לאבחון רגישות לקרינה, זה כנראה יתאים בחלק מהמקרים.
הדגמת בדיקה בוידאו ביתי – דר' מגדה חבס
(בדיקה פשוטה זו ניתן לבצע לבד – צריך רק מיקרוסקופ, מחט מחוטאת, סביבה נמוכת קרינה ואמצעי קרינה)
והנה שאר הרצאתה של דר' מגדה חבס
בהרצאה בכנס המכונים הלאומיים האמריקאיים לבריאות NIH שנערך במאי 2016, הציגה דר' מגדה חבס 4 מחקרי מקרים, המראים קשר בין תחלואה כרונית ותסמינים לבין חשיפה לקרינה בלתי מייננת.
הכנס עסק בתחלואה כרונית ורפואה סביבתית
לתקציר הרצאתה באונטריו באפריל 2020
דר' מגדה חבס חילקה את החשיפה הסביבתית הגוברת לקרינה אלקטרומגנטית ל- 4 סוגי תדרים:
– תדר נמוך, שדה מגנטי וחשמלי
– תדרי ביניים (דר' חבס מתיחסת רבות גם לזיהום חשמלי)
– גלי קרקע
דר' חבס ציינה כי השפעות קרינה מתגלות כליקויים ותסמינים בכל הרקמות, האיברים והמערכות בגוף.
תסמינים וליקויים מערכת קרדיו-וסקולרית, נוירולוגית, עור, עיניים, נשימה, שמיעה, רמות סוכר בדם, עיכול, בנוסף לסרטן ובעיות פיריון קשות ועוד. (סיפורה של עדית חברתנו שמחלימה מניתוח מוח רביעי – גליומה כתוצאה מקרינה סלולרית)
מתוך מגוון התסמינים והנזקים, התמקדה דר' חבס ב- 4 היבטים בלבד:
– השפעות נוירולוגיות
– קצב לב
– מטבוליזם של סוכר
– התנהגות דם
במחקרים שהציגה נבדקה השפעת גורם X – תדרי ביניים (הסבר):
דר' חבס סקרה 4 מחקרים שפרסמה – חקר מקרים, שפורסמו בכתבי עת לאחר ביקורת עמיתים:
1- שיפור ניכר בתסמיני טרשת נפוצה (MS) לאחר הפחתת תדרי ביניים בסביבת המגורים, כמו מסכי פלזמה (פילטר) – השינוי לא פסיכולוגי אלא נמצא גם תיקון הנזק המוחי בסריקות המוחיות MRI.
(מומלץ לצפות בהרצאה – וידאו מדגים שינוי דרמתי בתסמיני רעד ויציבות ידיים)
2- בחולי סוכרת פעילות גופנית (הליכה) של 20 מורידה רמות סוכר בדם. זה לא קורה כשההליכה ליד תדרי ביניים כמו על מכשיר ריצה.
דר' חבס מזהה סוכרת מסוג חדש – המסומנת באות E – סוכרת סביבתית
(למעשה, סוכרת מסוג 2 עם טריגר סביבתי, כגון זיהום אלקטרומגנטי/ קרינה. דר' חבס מעלה שאלה לגבי הערכת השכיחות – 30%)
(3 – בדיקת הדם המפורטת למעלה)
4- חלק מנפגעי הקרינה חשים הפרעות בקצב הלב בחשיפה לקרינה, כולל תופעות של התקפת לב, כאב ותעוקת חזה, שינויים בלחץ הדם (גבוה או נמוך) וכדומה.
דר' חבס הציגה ממצאי חשיפה למטען טלפון אלחוטי – נמצא הבדל מובהק:
- נבדק אחד – אין כל שינוי בדופק.
- נבדק שני – עלייה משמעותית בקצב הלב, טכיקרדיה.
(אצל רבים ממוקם בסיס הטלפון האלחוטי, שהוא מטען, ליד המיטה ומקרין 24/7 בתדר 2.4 גיגה הרץ – פקטור X המשפיע על הלב).
תדר 2.4 גיגה הרץ הוא אחד מתדרי הוויפי המקובלים.
תדרי וויפיי משפיעים מאד על רבים באוכלוסייה, כולל ילדים ונוער.
מפת הוויפיי בארה"ב – הפריסה הפכה מדלילה לצפופה מאד ב- 10 שנים (2002-2012)
ילדים ללא וויפיי בביתם החלו לפתח תסמינים של רגישות לקרינה והפרעות לב לאחר התקנת וויפיי בבתי הספר. חלקם קיבלו טיפול בבעיות לב המאפיינות גילאים מבוגרים.
ילד מעיד על בעיות הלב שלו שהחלו בעקבות חשיפה לקרינה בלתי מייננת
(מחקר אחד מתוך רבים על השפעות נוירולוגיות של וויפיי בקרב צעירים)
דר' חבס מזהירה מפני נזק לפעוטות, שככל האוכלוסייה נחשפים לזיהום אלקטרומגנטי משמעותי. אולם, לגופם ולמוחם הרך מזיקה הקרינה במיוחד.
היא מזהירה מפני החשיפה הנרחבת והגוברת של תינוקות ושל עוברים לסלולר של אמהות ואבות, לראוטרים אלחוטיים (וויפי) בבתים, לטלפונים אלחוטיים, לקרינת רדיו/ מיקרוגל ממכשירי בייביסנס (מוניטור של תינוקות), מוצצים שהם מודדי חום אלחוטיים שמשדרים לסלולר של ההורים, חיתולים עם משדרים ועוד
(פירוט בצילום הרצאתה)
דר' חבס מדגישה – אין להתעלם מהזיהום האלקטרומגנטי הגובר ופוגע בבריאות.
ואני נזכרת לעדכן פלייר זה, שבמרכזו אחייניתי האהובה, עם רכיבים שנוספו עם התקדמות חזון הערים ה"חכמות".. כגון מונים חכמים, פנסי לד ומצלמות עם משדרים, P2P, ראוטרים מחוזקים וויפיי חופשי, גלים מילימטריים (וכל זה עוד לפני פריסת אנטנות דור 5)
דר' חבס הזהירה עוד לפני כל אלה – במיוחד יש להגן על ילדים שמוחם סופג יותר קרינה
דר' חבס ציינה בקצרה כי קיימות השפעות שליליות נוספות (מוכחות) – סרטן, נזקים לזרע (ירידה בתנועתיות) ובעיות פיריון, בעיות נוירולוגיות, פגיעה ב- DNA,
כאב ראש ודימום מהאף – תסמינים של ילדים הדורשים בירור
מדוע הקרינה מסוכנת לילדים – מוח ורקמות של ילדים סופגים יותר קרינה
"נדליק סלולר ונראה מה זה עושה להם" – על ניסויים והתעללות בילדים רגישים לקרינה
קרינה סלולרית ומוח האדם – סיפור בתמונות
הסבר מנגנון הפגיעה במערכות הגוף
לרשימת פרסומיה של דר' חבס באתר הספריה הרופאית של NIH
(סיכום מחקרים על השפעות בריאותיות של קרינה בעברית)
צילום הרצאתה של דר' מגדה חבס בכנס
לפרסומים של דר' מגדה חבס באתר הספריה הרפואית
רגישות לקרינה – התיחסויות באתר של דר' חבס
דר' חבס מקשרת מקרים אלה לרגישות לקרינה (EHS) ושואלת האם יש בכלל אנשים שאינם מושפעים מזיהום אלקטרומגנטי (א-סימפטומטיים), גם כאשר רובם אינם "מרגישים" את הקרינה.
מספרי הנפגעים שמביאה דר' חבס מבהילים (35% עם תסמינים, 3% עם תסמינים קשים ומוגבלות תפקודית חמורה).
דר' חבס מציינת כי אין באתרים ממשלתיים ורשמיים נתונים לגבי רגישות לקרינה (EHS) ומתעלמים מבעיה בריאותית זו.
ולמרות שקיימת הכרה של ארגון הבריאות העולמי בתסמונת משנת 2004 וקיימת התיחסות לסבל ולמוגבלות הקשה, (כמוצג בשקף), .מצוין באתר הארגון כי זה נגרם ברמות נמוכות בהרבה מהתקנים והסטנדרטים המקובלים ברחבי העולם.
זאת, כיון שהתקינה מבוססת על השפעות חימום בלבד וזה דורש עדכון והתאמה להתפתחות ולהתקדמות הידע בתחום.
זיהום אלקטרומגנטי ורגישות לקרינה – דר' מגדה חבס
כמה רגישים לקרינה יש – דר' יעל שטיין ופרופ' אולה יוהנסון
מהם תדרי ביניים IF