רמזורי רצפה, קנסות ועוד נגד זומבים דיגיטליים והיסח דעת סלולרי

פורסם ב-

קנס על שימוש בסלולרי בעת חציית כביש יושת בקרוב על הולכי והולכות רגל שיתפסו  -. מדווח ניר בן טובים

משרד התחבורה מעביר תיקון לפקודת התעבורה וכללי האכיפה. האיסורים יחולו על חציית כביש, במעבר חצייה או לא, ועל כל מכשיר תקשורת (כולל שעון "חכם").

(ב- 2014 אישרה ועדת השרים לעינייני חקיקה הצעת חוק דומה, שהגיש ח"כ חמד עמאר. ההצעה נקברה בהליכי החקיקה).

(התמרור צולם באחד ממסלולי סמס במדרכות להגנה מפני משתמשי הסלולר מוסחי הדעת ועליהם)

 

רשויות בכל העולם מחפשות פתרונות למפגעי "זומבים סלולריים"

(מכורים שדבוקים למסך שלא מבחינים בנעשה סביבם – נפצעים ופוגעים באחרים)

פתרונות שונים הוצעו בשנים האחרונות ..

 

קנסות

לדוגמא, בניו ג'רזי, ניו-יורק, ולהלן בהונולולו (ועוד פתרונות)

הכוונת תנועה כדי למנוע פגיעות, תוך אכיפת איסור שימוש בסלולר (וקנסות)

Honolulu police officers direct traffic at an intersection. Honolulu is the first major U.S. city to ban texting while walking in a crosswalk.

ובישראל – פרסום קנס מ- 2016 (ללא אכיפה)

 

ריפוד עמודים

"כריות" גדולות למניעת פציעות וירידה לכביש – לונדון

 

מסלולי סלולר

ובעצם מסלולי "זומבים סלולריים" במקומות רבים בעולם

מסלולי סמרטפון בקניונים בארה"ב – נועד למנוע נפילות ופציעות, אך בעיקר למנוע הפרעה לקונים אחרים

בבריטניה  – מסלולים איטיים ל"זומבי סמרטפון"  ('Smartphone zombies'), שהתנהגותם נחשבת כסיבה לעלייה התלולה במקרי מוות ופציעות קשות במרחב הציבורי.

 

איסור מוחלט

ביפן – העיר יאמאטו אסרה על שימוש בסלולר במרחב הציבורי

איסור שהגיע בגלל ריבוי זומבים ומכורי סמרטפון יפניים

תמרורים – תזכורת להרים ראש ולהסתכל

("טלפונים למטה" או "עדכוני פייסבוק אחר כך" נכתב על חלקם)

תמרורי מדרכה

תזכורת להרים ראש/ להסתכל לשני הצדדים לפני חציית כביש

רמזורי מדרכה

בעקבות הולנד וגרמניה, גם בתל-אביב נוסה רמזור מדרכה כפיילוט

רמזור המדרכה ברחוב בלוך בתל אביב – "בחינה לצמצום הסיכון של התופעה הקיימת"   (צילומים – דוברות עיריית תל אביב, 2019)

הפיילוט לא צלח ואף עורר זעם ..  "אוי ואבוי שנותנים במרומז לגיטימיות לחצות את הכביש כשהעיניים תקועות במכשיר הנייד. זה בכל מקרה מסוכן" כתב אחד התושבים הרבים, שתקפו את העירייה על עידוד התנהגות לא זהירה (והפרת חוק).  דוברות העירייה מסרה: "העירייה ערה לתופעה כי הולכי הרגל מקדישים תשומת לב מוגזמת לסמארטפון תוך כדי התהלכות במרחב הציבורי – בחרה לבדוק כיצד ניתן להתמודד עם התופעה על מנת למזער את הנזקים והמפגעים האופציונליים". לכתבה https://col.org.il/news/117226

"מחזירים את הבטיחות להולכי הרגל" (בפייסבוק) יצאו נגד – "החוק אוסר שימוש בסלולר בעת חציית מעבר חצייה! אסור לקרוא להולכי הרגל ולרוכבים להמשיך להשתמש בסלולר בעודם חוצים. הרמזורים הללו – טובים לכשעצמם, מאפשרים המשך שימוש בסלולר תוך כדי חצייה. חלילה יפספסו הודעה כלשהי. אבל עלולים לפספס את החיים!"  – דווח ב"סרוגים"

 

עו"ד אלירן בלוטמן, מומחה לדיני תעבורה, טוען כי התיקון מיותר – קיימת תקנת חוק האוסרת על הולכי רגל לרדת ממדרכה ולחצות כביש ללא תשומת לב. אולם, "שיעור ניכר מההרוגים הם קטינים שלא ניתן לקנוס אותם .. התיקון צפוי ליצור עומס בלתי נסבל על בתי המשפט .. יסתיימו בזיכוי או בהסדר טיעון מקל, וזאת תוך בזבוז זמנו היקר של בית המשפט".

ב- 2020 נהרגו 81 הולכי רגל, כרבע מהרוגי תאונות הדרכים – מחציתם ילדות וילדים או אזרחים ותיקים. מומחים מעריכים כי לשימוש הגובר בסלולרי בזמן חצית כביש, חלק לא מבוטל בקטל זה (כמוצג בצילום המסך הבא – מתוך כתבה ב- BBC אחת מיני רבות).

 

 

שנים מתיחסים להסחת הדעת הסלולית והחמצת ה"חיים".  בסדרה של מרטין סקורסזה, שהועלתה לאחרונה בנטפליקס, ..  פראן ליבוביץ" תארה שכמעט נדרסה ע"י נער צעיר על אופניים – מסמס ביד אחת, אוכל פיצה ביד שנייה ונוהג את האופניים עם המרפק – ברחוב ראשי בניו-יורק. ..  חידה להורים, מה תוחלת החיים של הנער?

(צילומי מסך מתוך הסדרה – פראן ליבוביץ' לא נזקקת לסלולר "יש לי כתובת")

ודוגמאות לרוכבי אופניים וסלולר

רמז לגבי תוחלת החיים .. בצילום השמאלי התחתון

 

רבים סוברים כי תיקון פקודת התעבורה (מתחילת הפוסט) לא יפחית את מספר הולכי הרגל שנהרגים בחציית כביש וכי על המשטרה לתפוס נהגים שלא נותנים זכות קדימה ולא מאטים כנדרש.  לפי עו"ד בלוטמן, ב- 2020 נרשמה עליה של 7% באכיפה נגד אי מתן זכות קדימה. לדבריו, "רבים מהולכי הרגל כלל לא חוצים את הכביש – אלא מתהלכים בו באדישות .. הגיעה העת לייצר הרתעה אפקטיבית בדמות העלאת הקנס ל-1,000 שקלים תוך עיבוי האכיפה".

אך .. 

הבעיה רווחת גם בצד שמאחורי ההגה, הצד הקוטל. וזה חמור יותר.

חשוב מאד לאכוף תקנות נגד מי שנוהגים לאט מדי, עוצרים במפתיע, סוטים וחוסמים חצאי נתיבים, עקב שימוש בטלפון הנייד בזמן נהיגה הסחת דעת סלולרית בנהיגה

התיחסות לתקנות ולזהירות הנדרשת בנהיגה – באתר תנודע

ה"מלחמה הסלולרית" בין גורמי האכיפה למסמסים בנהיגה ניתשת שנים.

לדוגמא, סרטון אחד מקמפיין נגד שימוש בנייד בנהיגה מ- 2010

 

ב- 2018.. אחרי הכרזה על הפעלת רחפנים כדי להילחם בשימוש בנייד בזמן נהיגה, הודיעה המשטרה על הצבת עשרות מצלמות ניידות ש-WAZE לא מתריעה על מיקומן.  רבים תהו אם הסטת מבט "לרגע" לעבר הטלפון בעמידה ברמזור אדום, היא עבירה. בראיון ל"חדשות הבוקר" עם ניב רסקין, ציין מפקד סיירת האופנועים הארצית של אגף התנועה במשטרה, סנ"צ ערד זיתוני "אנחנו לא מחפשים את הנהג שעצר באדום והוא מסמס, לא נדווח גם נגד זה שעונה לטלפון. למרות שמדובר בעבירה". 

 

בעולם כולו מזהירים נהגים מה"זומבים הסלולריים" בתמרורים שונים, מבדרים יותר ופחות

 

מופצים אינספור סרטונים "מצחיקים" על תאונות (ופציעות) רבות מהיסח הדעת הסלולרי בהליכה 

 

וגם קריקטורות רבות

 

האסוציאציה שלי היא סרט הזומבים "סלולרי" מ- 2007, בעקבות ספרו של סטיבן קינג מ- 2006   שאפו לקינג, שחזה מצב מטורף הרבה לפני שרוב האנושות שיערה את עומק ההתמכרות הסלולרית והשלכותיה.

אבל .. לצערי,  למרות שכנפגעת קרינה נהניתי מכמה סצינות, הסרט גרוע.

עם זאת,  .. ביקורת קטלנית מ- 2017 על תסריט "סלולרי" משתלחת בסרט שנעשה לפני הסמרטפונים כ"פחד מסלולרים" (האייפון הראשון הוצג ב- 2007).  הביקורת מתעלמת מנזקי ההתמכרות והשימוש המוגזם במכשיר – ברמה האישית (גופנית ורגשית), החברתית והסביבתית (וכמובן מתעלמת מהקרינה). התעלמות והשתלחות כמיטב הגישה השולטת בתקשורת כבר כמה שנים ומשרתת את התעשייה.

העלילה מתחילה בצליל מחריש מהסלולריים שהופך את המשתמשים לזומבים. בשונה מסרטי זומבים, קינג כתב על ווירוס סלולרי רצחני, ללא הדבקה או גופניות מתפרקת מגעילה וללא קניבליזם. אבל למרות אופיו הטכנולוגי של הווירוס, מוחמץ רעיון התעתוע בתודעה האנושית. הסכנה לא ברורה ומהווה ביקורת מגושמת על השעבוד לטכנולוגיה הסלולרית, שהופכת אותנו לעדר נטול בינה.

חבל שארז דבורה, המבקר, מפגין גילנות ומשתלח בסטיבן קינג ה"זקן" כטכנופוב – "השתקפות של פחדים מהטכנולוגיה באופן שהיה אנכרוניסטי גם בעשור שעבר – רגע לפני הופעת האייפון הראשון, ועל אחת כמה וכמה בזמן ההווה".   הוא מתיחס ליצירה מענינת – "לפני 10 שנים כבר נעשה סרט אימה פוסט-אפוקליפטי .. על סיגנל משנה תודעה. קראו לסרט, באופן מאוד ראוי, "The Signal" והוא נעשה מתוך עמדה מודעת ומעודכנת של יוצרים צעירים. קינג נחשב "זקן" ולא חובב טכנולוגיה סלולרית .. לא שייך לדור שיכול להציג דימוי קולע של סכנותיה המוקצנות בז'אנר האימה. בכל הקשור לממד הפוסט-אפוקליפטי".   מעבר לגילנות, ארז דבורה לא מדייק – הסרט "סיגנל" נעשה ב- 2014, כלומר 8 שנים לאחר הספר "סלולרי" של סטיבן קינג, שבאמת הקדים את זמנו (לפני האייפון ועידן הסמרטפונים הממכרים).  הביקורת – 13/02/2017

אז כן ..

הסלולרי גורם להתמכרות, שמדאיגה מומחים רבים

אולם, מעבר לפציעות (שחלקן קטלניות) בגלל היסח הדעת

יש עוד סוגי פגיעות:

  • גופניות:
  • רגשיות – תחושות בידוד, דיכאון, אובדנות, החמצה והעדר אושר
  • תפקודיות והתנהגותיות – התמכרות (נומופוביה), החמצת חיים, פגיעה ביכולות תקשורת, אינטימיות והתחברות, דמנציה דיגיטלית
  • חברתיות – בדידות וניכור, אלימות והקצנה, חשיפה לתכנים לא הולמים, פייק ניוז
  • פגיעה סביבתית

(בקרוב אמלא את הסעיפים בקישורים ומאמרים – בלי נדר)

 

ואני .. מה?

איך הגעתי מניהול וייעוץ לתעשייה (גם תקשורת וסלולר) לכתיבה פה .. מעט מחייה של נפגעת קרינה

 

כאבי ראש בקרב ילדים ותחלואת צעירים – מה לבדוק

כאבי ראש ודימום מהאף – שילוב תסמינים הדורש התיחסות

הרצאות בפורום המומחים באוניברסיטת תל אביב, פברואר 2020

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שמרו על קשר

הרשמו כדי לקבל עדכונים על החלטות, ישיבות של העמותה, כינוסים, אירועים וחדשות אחרות בנוגע לעמותה ולפעילותיה.